Maak met boordstof een zwangerschapsbroek van je gewone (spijker)broek

De zelfgemaakte positiebroek van een spijkerbroek en boordstof

Net op het moment dat mijn broeken écht te strak gingen zitten en ik overwoog om een zwangerschapsbroek aan te schaffen las ik een bericht bij een documentaire over de textiel industrie. Het ging over de impact van de textielproductie op het klimaat. De textielindustrie blijkt namelijk de op één na grootste vervuiler te zijn! Voor een spijkerbroek zou zelfs 15.000 liter (!) water nodig zijn. Zo schokkend… Om nog maar niet te spreken over de chemicaliën die gebruikt worden bij de katoenproductie…

Zelf kleding maken doe ik vooral omdat ik dat super leuk vind om te doen. Maar ik zou ook graag mijn steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Ik probeer bewuste keuzes te maken, en dit bracht mij op een goed idee!

De oplossing: een oude broek en boordstof!

Ik had een fijne spijkerbroek liggen waarvan de rits stuk was gegaan. (Waarschijnlijk zat ie écht te strak ?) Als ik de rits dicht zou naaien zou ik hem niet goed meer aan kunnen krijgen, en een nieuwe rits inzetten is toch wel bijna onmogelijk bij zo’n spijkerbroek. Tóch had ik hem ook nog niet weggedaan. Nu dacht ik ineens: waarom zet ik er niet twee stukken boordstof of elastiek in?! Met zo’n hack kan ik mijn fijne spijkerbroek in de zwangerschap doordragen, hoef ik geen nieuwe te kopen, én mijn oude niet weg te gooien! Zo gezegd, zo gedaan. Natuurlijk was het een beetje een gokje, maar omdat het zo goed gelukt is, deel ik de tip graag hier. Ik vind de spijkerbroek namelijk fijner zitten dan de positiebroeken die ik nog op zolder had liggen. Die zakten namelijk altijd een beetje af…

Elske met de zelfgemaakte zwangerschapsbroek van een spijkerbroek en boordstof

Het stappenplan

Het is heel simpel om te doen:

  1. Neem een oude spijkerbroek. Een spijkerbroek van de kringloop is ook een duurzame optie. Illustratie van stap 1 van de zelfgemaakte positiebroek van een spijkerbroek en boordstof
  2. Knip de zakken uit je spijkerbroek. Laat een randje zitten, zodat je de stof straks om kunt vouwen als je de boordstof er achter naait. Illustratie van stap 2 van de DIY positiebroek van een spijkerbroek en boordstof
  3. Knip twee ruime stukken boordstof. Zoom eerst de bovenkant om. Dit moet met een goede stretchsteek, want de boordstof rekt flink. Je kunt ook voor heel breed elastiek kiezen. Illustratie van stap 3 van de zwangerschapsbroek hack van een spijkerbroek en boordstof
  4. Speld de boordstof achter de spijkerstof, en speld het aan de binnenkant tegen het overgebleven zakdeel aan.
  5. Daarna stik je met een jeansnaald de stof vast op je spijkerbroek, en je nieuwe positiebroek is klaar!

Ook na de zwangerschap kun je de broek, al dan niet met een riem, prima doordragen. Het draagt heel comfortabel, én bij aan een duurzame wereld!

De zelfgemaakte positiebroek van een spijkerbroek en boordstof

Shop nu zelf voor boordstof

Gastblog

Wil je ook je creaties delen op de blog van Studio Spatz? Mail ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *