Tricot, jersey, interlock… wat is wat? En wat is het verschil? Er zijn veel rekbare stoffen en veel termen die gebruikt worden. Dat maakt het soms lastig om alle stofsoorten uit elkaar te houden.

Inhoud

  1. Wat zijn gebreide/rekbare stoffen?
  2. Wat is tricot/jersey?
  3. Wat is french terry/zomersweat?
  4. Wat is sweatstof/joggingstof?
  5. Wat is jacquard tricot?
  6. Wat is Tencel?
  7. Wat is linnen?
  8. En al die andere stofsoorten?

 

Wat zijn gebreide/rekbare stoffen?

Veel stoffen die we verkopen bij Studio Spatz zijn gebreid en rekbaar (en van biologisch katoen natuurlijk). Gebreide stoffen zijn rekbaar door de manier waarop ze gemaakt zijn. Dat betekent in dit geval niet dat er iemand ergens met breinaalden lappen stof heeft zitten breien. De techniek is hetzelfde, maar deze stoffen worden machinaal geproduceerd. Als je nauwkeurig naar de structuur van de stof kijkt zie je dezelfde banen met V-vormen die je ook ziet als je met de hand iets breit. Het is alleen vele malen fijner en kleiner. Een andere productiemethode zoals weven kent die structuur niet. Een geweven stof heeft meer een rasterstructuur.

Illustratie van de rasterstructuur van geweven stof en de V-vormen in de structuur van de gebreide stof zoals tricot.

Een ander verschil tussen gebreide stoffen, ook wel een knit fabrics in het Engels, en geweven stoffen is het rafelen. Een stof die gebreid is rafelt niet. Dat is heel fijn, want dan hoef je de randen niet altijd af te werken.

Vanwege de breistructuur zit er van nature rek in gebreide stof. Vaak zit er naast biologisch katoen ook elastaan (elastan, lycra of spandex) in de stof, een soort elastiek. Dit is niet om de stof rekbaarder te maken – voor de “stretch”. Deze materialen zitten er juist in om ervoor te zorgen dat de stof weer terugveert als je hem uitrekt – voor de “recovery”! Een tricot zonder elastaan loopt het risico om uit te lubberen. Een tricot met elastaan heeft dit risico niet en zal mooi vormvast zijn.

Een gebreide stof zal niet kreuken. Doordat het zo elastisch en soepel is komt het altijd draagbaar uit je koffer. Praktisch voor zowel zomerjurkjes als wintertruien. Over het algemeen zijn gebreide stoffen zacht, soepel en luchtig. Fijn om te dragen en praktisch in gebruik. Best begrijpelijk dus dat rekbare stofsoorten op veel naaistapels liggen!

Bekijk al onze biologische rekbare stoffen.

Wat is tricot/jersey?

Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert. Als we bij Studio Spatz spreken over tricots, dan hebben we het over rekbare stoffen van biologisch katoen. En de meeste tricots bevatten dus ook een kleine hoeveelheid elastaan (meestal 5%).

Wij gebruiken in Nederland vooral de benaming tricot, afgeleid van het Franse woord voor breien. In het Engels heeft men het vaak over (single) jersey, vernoemd naar het Britse eiland Jersey. Er wordt ook wel eens over tricots of tricot stoffen gesproken als een verzamelnaam voor alle gebreide stoffen.

Heb je wel eens lijmresten aan de rand van je tricot gezien? Die zitten er omdat de stof de neiging tot omkrullen heeft!

Bekijk al onze biologische tricot/jersey stoffen.

Wat is french terry/zomersweat?

French terry of zomersweat is vergelijkbaar met gewone tricot of jersey, maar is iets dikker. De stof is te herkennen aan de karakteristieke lusjes aan de achterkant die doen denken aan badstof. French terry is dan ook erg waterabsorberend. Hoewel de stof dikker is dan tricot, is hij lang niet zo warm als gewone sweat en daardoor ook goed bruikbaar voor zomerse kleding.

Bekijk al onze biologische french terry/zomersweat stoffen.

Wat is sweatstof/joggingstof?

Sweat of joggingstof is een gebreide stof zoals tricot maar zowel dikker als zwaarder. Sweatstof wordt geproduceerd als french terry, maar de lusjes aan de achterkant worden vervolgens opgeruwd. De stof is hierdoor lekker zacht en houdt warmte goed vast. Uitermate geschikt voor een fijne trui of ander winters kledingstuk. De stof is vaak iets minder rekbaar dan normale tricot.

Bekijk al onze biologische sweat stoffen.

Wat is jacquard tricot?

Jacquard tricot is een tricot waarvan de print niet gedrukt of geprint is, maar gevormd wordt door verschillende kleuren draad. De stof kan zowel een enkelvoudig breisel zijn, als een dubbelvoudige (zoals interlock). Een jacquard tricot heeft een luxe uitstraling.

Bekijk al onze biologische jacquard tricot stoffen.

Wat is Tencel?

Tencel™ is de merknaam van de relatief nieuwe vezel Lyocell. De vezel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Tencel-stoffen dragen heel aangenaam en vallen prachtig. Ze zijn sterk, zacht en soepel. Maar ook anti-statisch, de stof plakt dus niet aan je lichaam. En anti-bacterieel waardoor je de stof niet vaak hoeft te wassen. In vergelijking met katoen neemt Tencel nog beter vocht op en is het sneller droog.

Stoffen van Tencel zijn heel duurzaam. De stof heeft niet voor niets het Europese Ecolabel en is erg populair onder duurzame modemerken. De lage milieu-impact wordt hieronder mooi geïllustreerd in een overzichtstabel van Milieu Centraal. In een notendop is dit het productieproces: allereerst wordt de bast verwijderd van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. Vervolgens wordt het hout in snippers gehakt en vloeibaar gemaakt in een speciaal oplosbad. Deze vloeistof wordt door een soort douchekop geperst en daardoor ontstaan draden. Mocht je meer willen lezen over waarom Tencel duurzaam is, kijk dan eens op de website van watMooi.

Bekijk al onze stoffen van Tencel

Wat is linnen?

Linnen is oersterk en heeft een karakteristieke stoere, natuurlijke uitstraling. Linnen kleding wordt alleen maar mooier en zachter naarmate je het vaker draagt. De linnen die Studio Spatz verkoopt kreeg een stonewash-behandeling waardoor de linnen zachter, soepeler en kreukvrijer is dan gemiddeld. De linnen is ook dikker en daarom geschikt voor zowel de zomer als de winter. In bovenstaande tabel van Milieu Centraal zie je dat linnen een heel milieuvriendelijk materiaal is. De vlasplant waar linnen van wordt gemaakt heeft nauwelijks irrigatie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. De plant is namelijk heel sterk en groeit makkelijk. De vlas gebruikt voor de linnen van Studio Spatz, wordt in Europa geteeld. De linnen heeft verder het OEKO-TEX standard 100-certificaat wat betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt voor het verven van de linnen. Omdat de linnen al zo milieuvriendelijk geproduceerd is voegt biologische certificering weinig toe vinden wij en kiezen we bij Studio Spatz voor deze linnen met het OEKO-TEX standard 100-logo en Europese vlasteelt.  

En al die andere stofsoorten?

Het is lastig alle stofsoorten op één pagina te behandelen zonder een heel boek te schrijven. Daarom hebben we hier slechts een selectie gemaakt van veel voorkomende stoffen die we bij Studio Spatz verkopen. Mocht je een vraag hebben die hier niet beantwoord wordt, neem dan vooral contact met ons op!