Stofsoorten

Op dit moment verkopen we bij Studio Spat alleen tricot- en sweat stoffen. We hopen dit in de toekomst uit te breiden met andere stoffen zoals boordstof en katoen.
Maar wat is tricot nou precies? En wat is jersey? En dan is er ook nog interlock. Wat betekenen die termen eigenlijk?
Kort gezegd zijn het allemaal termen die eenzelfde soort stof omschrijven: rekbare stof. Je leest hier meer over de verschillende stofsoorten en de verschillen.

 

Tricot

Tricot is het Franse woord voor “breien” en wordt in het Nederlands gebruikt als verzamelnaam voor rekbare stoffen. De meeste tricot stoffen bevatten elastaan en zijn te herkennen aan het karakteristieke verschil in voor- en achterkant.
Tricot kan gemaakt worden van verschillende grondsoorten. Meest gebruikt is tricot van katoen, maar er bestaat ook tricot van wol of viscose. Bij Studio Spatz verkopen we uitsluitend katoen tricot.

Jersey

Jersey is eigenlijk precies hetzelfde als tricot, alleen is dit de Engelse term ervoor. In Nederland worden de termen veel door elkaar gebruikt.

Interlock tricot

Interlock is een rekbare stof en valt daarmee ook onder de tricot stoffen. Het verschil met de meeste tricot stoffen is dat interlock dubbelgebreid is, waardoor er in de stofstructuur geen duidelijke voor- en achterkant te zien is. Door de speciale weving is de stof erg rekbaar, ook zonder elastaan.
Daarom zul je bij de samenstelling van deze stoffen “100% biologisch katoen” zien staan.

Sweat

Sweatstof wordt ook wel joggingstof genoemd. Het is een rekbare stof die bestaat uit een combinatie van katoen en elastaan. Sweatstof is wat dikker dan tricot. Hoe dik het precies is kun je zien bij de specificaties van de stof waar het aantal g/m² wordt vermeld. Het heeft vaak een zachte, geborstelde achterkant.

French terry/zomersweat

French terry en zomersweat zijn twee benamingen voor eenzelfde soort stof. Deze is wat dikker dan gewone tricot, maar vaak wat lichter in gewicht dan sweat. Je kunt french terry of zomersweat herkennen aan de kleine korte lusjes aan de achterkant van de stof.

Jacquard

Jacquard stof is een stof die op een speciale manier geweven is. Hiermee wordt het stofpatroon ingeweven en heeft de stof naast een mooie voorkant ook nog een hele mooie achterkant, namelijk een negatief van de print op de voorkant. De achterkant is hierdoor erg leuk bruikbaar voor bijvoorbeeld hals- en armboorden.
Jacquard kan zowel met als zonder rek geproduceerd worden, dit heeft te maken met de samenstelling van de stof. Als er bij de weving gebruik is gemaakt van elastaan of spandex krijg je rekbare jacquard, ook wel jacquard tricot genoemd.