Stofsoorten

Tricot, jersey, interlock… wat is wat? En wat is het verschil? Er zijn veel rekbare stoffen en veel termen die gebruikt worden. Dat maakt het soms lastig om alle stofsoorten uit elkaar te houden.

Inhoud

 1. Wat zijn gebreide/rekbare stoffen?
 2. Wat is tricot/jersey?
 3. Wat is interlock/double jersey?
 4. Wat is french terry/zomersweat?
 5. Wat is sweatstof/joggingstof?
 6. Wat is jacquard tricot?
 7. En al die andere stofsoorten?

Wat zijn gebreide/rekbare stoffen?

Alle stoffen die we verkopen bij Studio Spatz zijn gebreid en rekbaar (en van biologisch katoen natuurlijk). Gebreide stoffen zijn rekbaar door de manier waarop ze gemaakt zijn. Dat betekent in dit geval niet dat er iemand ergens met breinaalden lappen stof heeft zitten breien. De techniek is hetzelfde, maar deze stoffen worden machinaal geproduceerd. Als je nauwkeurig naar de structuur van de stof kijkt zie je dezelfde banen met V-vormen die je ook ziet als je met de hand iets breit. Het is alleen vele malen fijner en kleiner. Een andere productiemethode zoals weven kent die structuur niet. Een geweven stof heeft meer een rasterstructuur.

Illustratie van de rasterstructuur van geweven stof en de V-vormen in de structuur van de gebreide stof zoals tricot.

Een ander verschil tussen gebreide stoffen, ook wel een knit fabrics in het Engels, en geweven stoffen is het rafelen. Een stof die gebreid is rafelt niet. Dat is heel fijn, want dan hoef je de randen niet altijd af te werken.

Vanwege de breistructuur zit er van nature rek in gebreide stof. Vaak zit er naast biologisch katoen ook elastaan (elastan, lycra of spandex) in de stof, een soort elastiek. Dit is niet om de stof rekbaarder te maken – voor de “stretch”. Deze materialen zitten er juist in om ervoor te zorgen dat de stof weer terugveert als je hem uitrekt – voor de “recovery”! Een tricot zonder elastaan loopt het risico om uit te lubberen. Een tricot met elastaan heeft dit risico niet en zal mooi vormvast zijn.

Een gebreide stof zal niet kreuken. Doordat het zo elastisch en soepel is komt het altijd draagbaar uit je koffer. Praktisch voor zowel zomerjurkjes als wintertruien. Over het algemeen zijn gebreide stoffen zacht, soepel en luchtig. Fijn om te dragen en praktisch in gebruik. Best begrijpelijk dus dat rekbare stofsoorten op veel naaistapels liggen!

Bekijk al onze biologische rekbare stoffen.

Wat is tricot/jersey?

Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terugveert.

Studio Spatz heeft alleen maar biologische tricots, wat betekent dat ze voornamelijk van biologisch katoen zijn. Er bestaan ook tricots uit andere materialen zoals wol, nylon of viscose (ook wel rayon of kunstzijde genoemd). Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel die gewonnen wordt uit onder andere bamboe, eucalyptus of beukenhout. Doordat het proces draait om sterke chemicaliën is het lastig om dit duurzaam en verantwoord uit te voeren. Modal jersey is een voorbeeld van een tricot op basis van een viscose/rayon, een viscose tricot.

Wij gebruiken in Nederland vooral de benaming tricot, afgeleid van het Franse woord voor breien. In het Engels heeft men het vaak over (single) jersey, vernoemd naar het Britse eiland Jersey. Er wordt ook wel eens over tricots of tricot stoffen gesproken als een verzamelnaam voor alle gebreide stoffen.

Heb je wel eens lijmresten aan de rand van je tricot gezien? Die zitten er omdat de stof de neiging tot omkrullen heeft!

Bekijk al onze biologische tricot/jersey stoffen.

Wat is interlock/double jersey?

Interlock, of double jersey in het Engels, lijkt net twee lagen normale tricot met de achterkanten tegen elkaar aan gebreid. Het is net als tricot een gebreide stof, maar is geproduceerd met twee sets naalden in plaats van één. Vandaar de andere look. Door de dubbele naalden heeft deze stofsoort aan beide kanten dezelfde structuur en is deze steviger en zwaarder dan gewone tricot. Andere verschillen zijn dat de stof minder snel omvouwt aan de randen en minder gevoelig is voor ladders. Net iets robuuster dus! Interlock wordt zowel met als zonder elastaan geproduceerd.

Bekijk al onze biologische interlock stoffen.

Wat is french terry/zomersweat?

French terry of zomersweat is vergelijkbaar met gewone tricot of jersey, maar is iets dikker. De stof is te herkennen aan de karakteristieke lusjes aan de achterkant die doen denken aan badstof. French terry is dan ook erg waterabsorberend. Hoewel de stof dikker is dan tricot, is hij lang niet zo warm als gewone sweat en daardoor ook goed bruikbaar voor zomerse kleding.

Bekijk al onze biologische french terry/zomersweat stoffen.

Wat is sweatstof/joggingstof?

Sweat of joggingstof is een gebreide stof zoals tricot maar zowel dikker als zwaarder. Sweatstof wordt geproduceerd als french terry, maar de lusjes aan de achterkant worden vervolgens opgeruwd. De stof is hierdoor lekker zacht en houdt warmte goed vast. Uitermate geschikt voor een fijne trui of ander winters kledingstuk. De stof is vaak iets minder rekbaar dan normale tricot.

Bekijk al onze biologische sweat stoffen.

Wat is jacquard tricot?

Jacquard tricot is een tricot waarvan de print niet gedrukt of geprint is, maar gevormd wordt door verschillende kleuren draad. De stof kan zowel een enkelvoudig breisel zijn, als een dubbelvoudige (zoals interlock). Een jacquard tricot heeft een luxe uitstraling.

Bekijk al onze biologische jacquard tricot stoffen.

En al die andere stofsoorten?

Het is lastig alle stofsoorten op één pagina te behandelen zonder een heel boek te schrijven. Daarom hebben we hier slechts een selectie gemaakt van veel voorkomende stoffen die we bij Studio Spatz verkopen. Als we in de toekomst bijvoorbeeld ook boordstof gaan verkopen dan zal deze informatie aan de pagina toegevoegd worden. Mocht je nu al een vraag hebben die hier niet beantwoord wordt, neem dan vooral contact met ons op!

3 Comments

 1. Nicole Feys

  Beste
  ik ben op zoek achter waterafstotende, maar luchtdoorlatende ecostof
  Wat is eco pul?

  • christienpennings

   Hoi Nicole, ah ik zie nu pas je vraag excuus! Ja eco-PUL is waterafstotend en luchtdoorlatend. Het wordt daarom voor wasbare luiers gebruikt maar ook voor heel veel andere dingen zoals broodzakken, matrashoezen, wasbaar maandaverband, tassen, etc. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over eco-PUL: https://www.studiospatz.nl/merk/eco-pul/. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag! Hartelijke groet Christien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *