Wat is GOTS?

Duurzame stoffen kopen

Studio Spatz verkoopt uitsluitend milieubewuste stoffen zoals biologisch katoen, linnen, gerecyclede materialen, Tencel en EcoVero. De laatste twee zijn milieubewuste viscoses gemaakt van bomen en beloond met het Europese Ecolabel. Stoffen dus die beter zijn voor mens en milieu. Want daar voelen we ons bij Spatz goed in! Biologisch katoen vormt het grootste aandeel. Maar wat is biologisch katoen? Wat is het verschil tussen GOTS (Global Organic Textile Standard) en OEKO-TEX? Als je voor het eerst online duurzame stoffen wil kopen, kan het verwarrend zijn. Op deze pagina leggen we kort uit waarom Studio Spatz alleen maar biologisch katoen verkoopt, wat GOTS en OEKO-TEX is en hoe we daar mee omgaan. Alles helder op een rijtje.

Waarom biologisch katoen?

Bij Studio Spatz hechten we veel waarde aan duurzaamheid! Met onze stoffenwinkel willen we een verantwoord alternatief bieden voor de vele mooie stoffen die in Nederland te koop zijn. We kiezen daarom uitsluitend stoffen die zo min mogelijk schade toebrengen aan mens en milieu. Zo kun je zonder zorgen mooie stoffen kopen die veilig zijn voor jou en je kind(eren). Als leidraad gebruiken we de tabel van Milieu Centraal (zie hieronder). We kiezen dus materialen met de kleinste impact zoals linnen en milieubewuste viscoses als Tencel en EcoVero. Qua katoen kiezen we uitsluitend voor biologisch katoen. Dat betekent dat al onze katoen biologisch is geteeld en dus het GOTS-keurmerk heeft. Bij de meeste katoenen stoffen die Studio Spatz verkoopt zijn ook de stappen daarna (spinnen, weven, breien en verven) GOTS-gecertificeerd. Als dit het geval is vind je het GOTS-logo op de productpagina, want alleen dan mag op de stof het GOTS-logo prijken.

 

Wat is het GOTS keurmerk?

Logo Global Organic Textile Standard (GOTS) - Keurmerk voor biologische stoffen GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. Hierbij wordt gekeken naar de hele keten. Van oogsten en productie, naar ruwe bewerking tot draad en stof, tot eindbewerking en verwerking tot duurzame kleding.

Voor het keurmerk gelden strenge regels en richtlijnen. Bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke controleurs. Een GOTS-stof heeft tal van voordelen, waaronder:

  • Geen gebruik van kunstmest en chemische pesticiden tijdens de katoenteelt
  • Minder verbruik van water en energie
  • Minder uitstoot van broeikasgassen
  • Geen gebruik van schadelijke chemicaliën tijdens het verven van de stof

Er wordt niet alleen gekeken naar milieu-aspecten, maar ook naar de werkomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan minimumloon, verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgeving.

Door regelmatige controles en een beoordeling van de hele keten op zowel sociale als ecologische aspecten, geeft het keurmerk een hoop vertrouwen. Als je biologische stoffen koopt met het GOTS-keurmerk maak je de beste keuze voor zowel mens als natuur. Meer weten? Bekijk deze flyer (pdf) of bezoek de officiële website.

Bekijk al onze stoffen met het GOTS keurmerk

Voorlichtingsfilm GOTS

Biologische stoffen die net niet GOTS zijn

Bij Studio Spatz willen we graag volledig transparant zijn over de herkomst van onze stoffen. Het meest gebruikte keurmerk voor biologische stoffen is het GOTS-keurmerk. Om een keurmerk te krijgen moet een bedrijf/fabrikant/katoenboer aan strikte eisen voldoen. Dat men zo streng is spreekt voor het keurmerk, maar maakt het soms ook lastig.

Eén van die eisen is dat alle stappen binnen het productieproces gecertificeerd moeten zijn, van begin tot eind. Voor een klein stoffenmerk kost zo’n keurmerk best veel geld. Dit kan er toe leiden dat een stof volledig GOTS geproduceerd is en verkocht wordt onder de noemer GOTS katoen, maar dat het eindproduct niet gecertificeerd is. Dat is best verwarrend!

Hoe zit dat?

Het maken van een mooie biologische stof omvat een hoop stappen. Van katoenteelt, tot draad, tot geweven/gebreide stof. Al deze stappen worden gecontroleerd voor certificering. De ontwerper speelt eigenlijk pas op het einde een rol. De fabrikant ontvangt van de ontwerper het ontwerp. De stof wordt geverfd of gedrukt, helemaal volgens de regels, en wordt opgestuurd naar de ontwerper. Het enige wat deze zelf met de stof doet is de rollen doorsturen naar een groothandel of winkel. Maar hoewel de ontwerper hierna de stof eigenlijk alleen maar doorstuurt, moet ook deze stap gekeurd worden. Dit betekent dat, als deze laatste stap niet gecertificeerd is, het eindproduct geen keurmerk krijgt – ook al is de stof dus wel biologisch en geproduceerd volgens de eisen van GOTS.

Wat doet Studio Spatz daarmee?

Omdat we bij Studio Spatz wel aan willen geven dat een groot deel van het productieproces GOTS gecertificeerd is, zullen we daarom bij de producten waarvoor dit geldt in de eigenschappen wel vermelden dat het het gemaakt is van GOTS-katoen (bij het kopje “samenstelling”). Bij het kopje “keurmerk” zal echter geen GOTS staan. Zo hopen we het onderscheid duidelijk te maken. Wel geldt: keurmerk of niet, alle katoen die we verkopen bij Studio Spatz is biologisch geteeld. Mocht er toch iets onduidelijk zijn over de herkomst of samenstelling van een stof, stuur gerust een berichtje via onze contact-pagina. We denken graag met je mee!

Wat is OEKO-TEX 100?

Logo Oeko-tex standard 100 - Keurmerk voor stoffen zonder chemische stoffen

OEKO-TEX Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke verfstoffen en bestrijdingsmiddelen. Om het keurmerk te verkrijgen wordt het textiel door onafhankelijke controleurs getest en mogen er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn. Met name het verfproces veroorzaakt in de reguliere textiel-industrie voor de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen.

Dit keurmerk zegt niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Dat betekent dat stoffen met alleen het OEKO-TEX 100 keurmerk niet biologisch zijn. Omdat we bij Studio Spatz uitsluitend biologisch katoen verkopen hebben wij daarom alleen OEKO-TEX-gecertificeerd katoen dat ook biologisch is.

Sommige stoffen hebben meerdere keurmerken (Fabrilogy is bijvoorbeeld zowel GOTS als OEKO-TEX 100 gecertificeerd).

Bekijk alle stoffen met het OEKO-TEX 100 keurmerk

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-TEX 100?

GOTS (Global Organic Textile Standard) en OEKO-TEX 100 zijn beide keurmerken die iets zeggen over hoe een stof geproduceerd is. Het OEKO-TEX 100-keurmerk garandeert alleen dat er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn in de het eindproduct, de stof. Voor GOTS wordt ook gekeken naar het hele productieproces van begin tot eind. Elke stap moet zowel milieuvriendelijk als sociaal verantwoord zijn. Er is dus wel overlap. OEKO-TEX garandeert een veilige stof, vrij van chemicaliën maar niet per sé biologisch. Het GOTS-keurmerk garandeert naast een veilige stof ook een duurzame, verantwoorde en biologische stof.